Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde

Ministerstvu zemědělství se dnes v Bruselu podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu Tuzemák pro výrobce lihovin.

„Naši zástupci při vyjednávání s Evropskou komisí o dalším možném používání rumového aroma v lihovinách argumentovali doložením tradice výroby v těchto nápojích. Proti výjimce dnes byla Francie a Dánsko, Rakousko se zdrželo hlasování, ostatní členské státy a Komise ji odsouhlasily,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Ministerstvo zemědělství výjimku vyjednávalo na úrovni pracovní skupiny EK pro aromata a po celou dobu spolupracovalo se zástupci Státního zdravotního ústavu, Potravinářské komory ČR, výrobců aromatických látek a zástupců Svazu dovozců a výrobců lihovin.

Rumové aroma, které se používá při výrobě rumové tresti, dává nezaměnitelnou a běžnými aromaty nenahraditelnou chuť a vůni tradičnímu alkoholickému nápoji typu Tuzemák. Výroba rumové tresti má v ČR mimořádnou tradici, která spadá do 19. století, kdy začal Sebastian Stroh v roce 1832 vyrábět alkoholický nápoj z potravinářského lihu a této rumové tresti. Ten je označen jako tuzemský neboli inlander rum. Tím začala tradice tzv. tuzemského rumu, kterého se v roce 2017 v České republice vyrobilo zhruba 17 milionů objemových litrů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval loni 24. 8. na žádost Evropské komise (EK) vědecké stanovisko, v němž byla posuzována zdravotní nezávadnost aromatické látky „Rum ether“. Závěrem hodnocení je, že přítomnost některých látek vyvolává bezpečnostní obavy.

Po dobu výjimky mohou provozovatelé potravinářských podniků vyvíjet alternativu rumového aroma, aby i nadále byla zachována produkce tradičního alkoholického nápoje „Tuzemák“.

Newsletter