Víno je o emocích. Můžete s ním strávit celý den


10:10 • 24. května 2019

Tagy: ČR, Francie, víno, jídlo, gastro, gastronomie, Praha

Víno je o emocích. O víně se dá hovořit. Můžeme s ním strávit celý den. Je ideálním společníkem. Víno, které naopak emoce nevzbuzuje, leč je technologicky naprosto v pořádku, může být nudné. V rozhovoru pro server Roklen24 to říká milovník vín a zakladatel champagnier.cz Antonín Suchánek, který je hostitelem už šestého ročníku festivalu autentických vinařů "Praha pije víno."

Jsou Češi ochotni zaplatit za kvalitní víno a šampaňské?

Někteří ano. A je to čím dál tím více. Před osmi lety, když jsme to začali dělat, to bylo těžší. Vyžadovalo to hodně osvěty. Bylo třeba vychovávat si zákazníka a ukazovat mu způsob výroby vín. Teď už je to, nechci říct trend, je to menší skupina. Lidé už se ale začali zajímat i o to, co pijí. Nejen o to, co jedí. Je to hodně spojené s tím, co se udělalo na poli gastronomie. Máme různé lokální projekty, kvalitní potraviny, farmářské veletrhy, což je super. Víno bylo vždy takové upozaděné. Je to škoda, protože víno s jídlem úzce souvisí.

Jak byste srovnal zmíněný vývoj u nás se zahraničím?

Jsme pozadu. Sleduji tendence ve Francii, ale i třeba ve Skandinávii. Ta je hodně napřed, což je logicky dané vzhledem k jejich mentalitě a kvůli tomu, o co se zajímají. Věci, které už ve Francii nějak fungovaly, se k nám dostaly trošku se zpožděním. Netroufám si říct, že bychom byli někde úplně mimo, co se týká kvality našich autentických vinařů. Jsou srovnatelní se špičkou ve světě. Vyjma toho, že každý dělá jiná vína. To slavné porovnání moravská nebo česká vína s francouzskými, což je hodně medializované, nemá smysl. Jsou to vína z jiných oblastí.

Jaké vy preferujete víno a šampaňské?

Čím déle se v tom pohybuji, tím je to těžší. Člověk toho pozná mnohem více a více toho ochutná a o tom to má být. Stále rozšiřujete své znalosti a záběr. Odpovědět na tuto otázku ale jednoznačně nelze. Mám rád vína charakterní a emotivní. Víno je pro mě o emocích. Člověk víno pije, protože vzbuzuje emoce. O víně se dá hovořit. Víno, které emoce moc nevzbuzuje, leč je technologicky naprosto v pořádku, může být trošku nudné.

Ve vašem obchodě nabízíte hlavně vína z oblasti Champagne. Za kolik si podle vás lze koupit kvalitní šampaňské?

Většina byznysu je zaměřená na gastronomii. Snažím se vybírat šampaňské, které jsou emotivní a dají se lépe propojit s jídlem, což restaurace vyžadují. Maloobchodně se ceny pohybují od 800 a 900 korun. Jsou to sice základní vína, ale dají se tam vybrat pěkné věci. Kdo s šampaňským začíná, tak tam je startovní čára.

Kdybyste to měl vysvětlit laikovi. V čem jsou vína z oblasti Champagne specifická? Proč zrovna tahle oblast se stala pro tento typ nápoje slavná?

Champagne je výjimečná z mnoha důvodů. Polohou, podložím i historií. Existují skvělá šumivá vína z jiných lokalit. Mám velmi rád Crémant, alsaské Crémant, když se tedy bavíme o Francii. Champagne je však specifická unikátním podložím. Kombinací mnoha faktorů přírodních podmínek a střídání extrémních teplot taktéž. To, co se v tomto malém regionu povedlo koncentrovat, nikde jinde není. Bavíme se o tzv. specifickém "teroiiru".

Dá se i v našich podmínkách vyrobit dobré šumivé víno?

Ano, i u nás vyrobíte sekt. I když mě budou někteří naši vinaři asi kamenovat, příhodnější podmínky pro šumivá vína jsou spíš v českých oblastech než na Moravě. V oblasti okolo Mělníka, Litoměřic. Tam jsou i prvohorní podloží a je tam větší potenciál pro sekty. Šumivá vína na rozdíl od vín tichých potřebují spíše severnější a chladnější klima. Když budou hrozny více přezrávat, tak budou taková utahaná a nebudou mít do budoucna potenciál.

Jaký je rozdíl mezi rukodělným šampaňským a tím sériově vyráběným?

Velký. Já se zaobírám vinaři, kteří si hrozny pěstují a pak z toho vyrábějí vlastní víno. Dávají mnohdy svoji etiketu, takže by se měli snažit o zachování dobrého jména. Já se zabývám vinaři, kteří jsou na vinících ekologicky šetrní. Ať už jsou v nějakém biorežimu nebo biodynamice, protože to nejdůležitější při výrobě je to, jak se staráte o své vinice. To je vlastně i motto, proč děláme festival Praha pije víno. Vinaři, kteří svoje vína prezentují, rezignovali na používání systémové chemie na vinici. Mají zdravé a nikterak nezasažené hrozny. Je daleko jednodušší, když máte dobrou surovinu mít dobré víno s minimem zásahů, které musíte dělat ve sklepě.

Já to vždy přirovnávám k vaření. Když máte dobrou surovinu, tak ji můžete často nechat hovořit samu za sebe. Když máte špatnou surovinu, tak už se v kuchyni musíte hodně snažit, aby to nějak chutnalo. A už si pomáháte různými dochucovadly. To samé platí jako přes kopírák u vína.

Vnímáte rozdíl ve výběru šampaňského u mužů a žen?

To je dobrá otázka. Rád bych se vyhnul generalizaci. To, že ženy mají jemnější nebo třeba rosé, je stereotyp, který na trhu stále převládá. U šampaňského je to hodně individuální. Kdybych měl k tomu stereotypu něco říct, tak u mužů převládají trošku nazrálejší a výraznější vína. Ze svého okolí přiznávám, že výjimky potvrzují pravidlo, ale nedá se to přímo generalizovat.

Společně s Bohdanem Trojakem pořádáte 24. května a 25. května festival Praha pije víno. Mohl byste nám tuto akci představit.

Jedná se už o šestý ročník. Je to v České republice největší a jediný festival, který od začátku propaguje tento styl vinohradničení. Začali jsme v roce 2014 v Trojském zámečku a bylo tu asi 50 vinařů ze střední Evropy. Důležité je tu zaměření vinaře z bývalého Habsburského mocnářství, protože zastáváme názor, že ta vína, která se tu pěstovala a pila jsou nám nejbližší. Známe odrůdy a jsme na to historicky navyklí.

Festival autentických vín Praha pije víno 2019 je největším tuzemským setkáním středoevropských vinařů, kteří se s vášní věnují tvorbě přírodních vín nepoznamenaných nežádoucími chemickými postřiky, aditivy a zbytečnými sklepními manipulacemi. Hlavním tématem jsou letos vína vyráběná v kvevri, v tradičních gruzínských hliněných nádobách. 

 

Existoval festival už v minulosti?

Festival existoval v jisté formě už před rokem 1914. V každém hlavním městě monarchie se setkávali vinaři a ochutnávali svá vína. Bylo to určité místo setkávání. My jsme se rozhodli na to o 100 let později navázat. Je to o tom ukázat styl autentických vín, kde zákazník může ochutnat víno přímo od vinaře. Ti jsou tu osobně, nejsou tam místo nich žádní zástupci. Potkáte vinaře, který vlastníma rukama víno dělá. Chtěli jsme umožnit přímý kontakt zákazníka s výrobcem vína, což je strašně důležité.

Letos je to největší festival. Bude tu 85 vinařů, což je vlastně limit Novoměstské radnice. Praha je velmi atraktivní město pro návštěvu. Tak trošku jsme i chtěli, aby Praha přestala být vnímána jako město piva, ale aby to bylo vnímané i jako město vína. Praha má ze všech evropských hlavních měst největší plochu vinic. Dnes už jsou to rezidentní místa jako Vinohrady, Palmovka, Klamovka. Jsou tu projekty od města ty vinice obnovovat a révu do Prahy vrátit. Tímto jsme chtěli pomoci i městu, což doufám, že se podaří.

RSS

Student navazujícího magisterského studia Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Jeho oborem je hospodářská správa a hospodářské a politické dějiny 20. století. Zajímá se o ekonomii, finanční trhy a politiku.



Přejít na diskusi

Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.